Wat is BCD toeslag?

Bij Albert Heijn zie je wel eens BCD toeslag op je loonstrookje staan. Wat is BCD toeslag? Wat kan je ermee? Wanneer krijg je BCD-toeslag? En hoeveel BCD toeslag krijg je? Veel mensen vragen zich af wat deze toeslag inhoudt. 

Wat is BCD toeslag?

BCD toeslag (of BCD uren) is een toeslag die je krijgt op een dag dat de winkel gesloten is (of zou zijn) vanwege een feestdag. Omdat je die dag ‘altijd’ werkt (het is je vaste dag) krijg je doorbetaald. Dat is zo geregeld in de cao.

Wanneer krijg je BCD toeslag?BCD Toeslag

De toeslag krijg je op dagen dat de winkel dicht is, of als het een feestdag is en de winkel is open maar je wil niet werken. Op nationale en christelijke feestdagen kan je namelijk niet gedwongen worden om te werken. Als je niet werkt, maar het is je vaste dag, krijg je BCD toeslag. Ook als de winkel open is en je werkt wel, krijg je toeslag. Je krijgt dan je loon dubbel uitbetaald en je BCD-toeslag er bovenop.

Hoeveel BCD-toeslag krijg je?

Hoeveel BCD-toeslag je krijgt is afhankelijk van het aantal uren dat je in de afgelopen weken gewerkt hebt. Je krijgt namelijk het gemiddelde aantal uren dat je op een dag gewerkt hebt uitbetaald. Ik zal uitleggen hoe het werkt. Als je minimaal vier keer op een bepaalde dag gewerkt hebt in de afgelopen twaalf weken dan krijg je het gemiddelde aantal uren uitbetaald.

  • Stel de feestdag is op maandag. Je hebt in de afgelopen 12 weken altijd acht uur gewerkt op maandag, dan krijg je acht uur BCD toeslag uitbetaald.
  • Stel de feestdag is op maandag en je hebt in de afgelopen twaalf weken vier keer op maandag gewerkt, elke keer vier en een half uur, dan krijg je vier en een half uur BCD-toeslag uitbetaald.

De BCD-toeslag is dus altijd een gemiddelde over het aantal uren dat je gewerkt hebt.

Lees ook: Werken met Pinksteren.

11 Replies to “Wat is BCD toeslag?”

  1. Hoi,
    Ik heb de afgelopen 12 weken minimaal 4x gewerkt op zondag en maandag maar die BCD uren/toeslag staan er bij mij nog niet in op GO terwijl dit bij collegas wel zo is. Wat moet ik nu doen? Mijn tl en asm weten het namelijk ook niet.

    1. Beste Soumaya, BCD toeslag krijg je alleen op feestdagen. In de maanden februari en maart zijn er geen feestdagen geweest, dus kan je ook geen BCD toeslag krijgen. Op zondag krijg je gewoon dubbel betaald, dat krijg je niet als BCD toeslag maar gewoon als toeslaguren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.