Hoe bereken je hoeveel winstuitkering je krijgt?

Hoe bereken je hoeveel winstuitkering je krijgt? Dat is een vraag die je misschien hebt omdat de jaarlijkse nabetaling van de winstuitkering weer uitbetaald is bij je loon. In dit artikel leg ik uit hoe je uitrekent hoeveel winstuitkering je krijgt en hoeveel de nabetaling is.

Hoe bereken je hoeveel winstuitkering je krijgt?

Om uit te reken hoeveel winstuitkering je krijgt moet je al je loonstrookjes van vorig jaar erbij pakken en je jaaropgave. Dan is het heel eenvoudig om dat uit te rekenen. Ik laat je in stappen zien hoe je je winstuitkering berekent.

Stap 1: Pak je jaaropgave van vorig jaar

Hoe bereken je hoeveel winstuitkering je krijgt?

Neem het totaalbedrag over van je jaaropgave van vorig jaar. Neem het loon bij 1 Loon voor de loonbelasting/volksverzekeringen. Dit is je bruto loon. Hier moet je een paar bedragen van aftrekken.

Stap 2: Trek hier alle ontvangen personeelskorting van af

Als je het hele jaar bij Albert Heijn gewerkt hebt, en je hebt je maximale personeelskorting (€300,-) gekregen. Het kan dus ook minder zijn als je niet zoveel boodschappen bij AH doet. Trek dit bedrag van je bruto loon af.

Stap 3: Trek de al ontvangen winstuitkering hier van af

Alle winstuitkering die je vorig jaar al ontvangen hebt trek je hier van af. Dit is verschillend als je kort-parttimer bent of als je lang-parttimer bent.

Kort parttimer (contract van 12 uur of minder)

Als je kort-parttimer bent krijg je elke periode winstuitkering (WUK op je loonstrookje) uitbetaald. Al deze bedragen moet je er van af trekken.

Lang-parttimer (contract van 13 uur of meer)

Als je lang-parttimer bent dan krijg je een keer per jaar, bij je loon van periode 12, een voorlopige winstuitkering. Dit bedrag moet je van het bedrag aftrekken dat je nu hebt.

Lees ook: Hoeveel belasting gaat er van mijn loon af?

Stap 4: Trek je reiskosten er van af

Van het bedrag dat je nu hebt trek je je (eventuele) reiskosten af.

Hoe bereken je nu je winstuitkering?

Het bedrag dat je nu hebt is je bruto loon zonder je winstuitkering, zonder je personeelskorting en zonder je reiskosten.

Dit bedrag deel je door 13 (want er zijn 13 periodes).

Daarna deel je dit bedrag door 100 (100%)

Dit bedrag doe je keer 56.1 (56.1%)

Het bedrag dat je overhoud is je winstuitkering. Door een afronding kan het zijn dat je er enkele euro’s naast zit, dit is een afrondingsverschil.

Wat als je niet het hele jaar bij Albert Heijn gewerkt hebt?

Als je niet het hele jaar bij AH gewerkt hebt werkt het precies hetzelfde. Neem het bedrag van je jaaropgave (bruto loon). Trek hier je ontvangen personeelskorting van af en de winstuitkering (WUK) die je al ontvangen hebt. Ook trek je je reiskosten hier van af. Deel dit bedrag door 13. Daarna deel je dit bedrag door 100 (nu heb je 1%). Dan doe je dit bedrag keer 56.1%. Dit is het bedrag aan winstuitkering dat je na periode 3 ontvangt.

Getagd met , , , , , , , , , ,
9 reacties op “Hoe bereken je hoeveel winstuitkering je krijgt?
 1. Imad schreef:

  Waarom heb ik geen winstuitkering gekregen?

 2. Maas schreef:

  Ik ben sinds 30 Juny 2018 met pensioen, ik kan niet meer in Sam toch wil ik graag mijn laatste loonstrook en jaaropgave van 2018 hoe kan ik dat verkrijgen ?
  b.v.d.

  • AH Uitbetaaldata schreef:

   Beste Maas. Ik denk dat u vanzelf binnenkort een brief krijgt met informatie over hoe u uw laatste loonstrookje kunt bekijken. Mocht dat niet gebeuren binnen 2-3 weken dan kunt u dit doen:
   Stuur een e-mail naar mijnloonstrook.hrs[apenstaartje]genpact.com met daarin vermeld: personeelsnummer, naam, adres, pc, woonplaats en geboortedatum. Apenstaartje moet je uiteraard vervangen door een @. Succes!

 3. Roos schreef:

  Ik ga eind deze maand weg bij de albert heijn, heb ik dan alsnog recht op winstuitkering, of zou ik dan tot de 3e periode moeten blijven werken?

  mvg Roos

 4. Chantal schreef:

  Is de uitkomst dan de bruto winstuitkering of de netto winstuitkering? M.a.w. gaat er nog belasting vanaf? Dit is het bijzonder tarief? En de standaard WUK is 42,5% toch? Als ik alleen de standaard WUK wil berekenen dat doe ik de uitkomst maal 42,5 in plaats van 56,1?
  Alvast bedankt voor de reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.