Hoeveel loonheffing gaat er van je salaris af?

Elke maand zie je op je loonstrookje weer een ellendig minbedrag: Loonheffing. Maar wat is dat eigenlijk? En hoeveel loonheffing gaat er van je salaris af?

Wat is loonheffing?

Loonheffing is de belasting die je werkgever (bijvoorbeeld Albert Heijn) alvast aan de belastingdienst betaalt, zodat jij dat niet achteraf hoeft te doen. Loonheffing is de verzamelnaam voor loonbelasting en premie volksverzekeringen (dat zijn bijvoorbeeld AOW-premies).

Hoeveel loonheffing gaat er van je salaris af?

Hoeveel loonheffing gaat er van je salaris af?

Er wordt 14,6% loonheffing van je loon afgetrokken. Dat betekent dus dat je over elke euro die je verdient 14,6 cent loonheffing betaald. Over bijzondere beloning (bijvoorbeeld vakantiegeld en winstuitkering maar ook over BCD-toeslag) wordt 36,55% loonheffing van je loon ingehouden. Dat betekent voor kort-parttimers dus dat ze twee verschillende tarieven aan loonheffing betalen. Dit wordt automatisch verrekend op je loonstrookje. In totaal zie jij dus maar een bedrag aan loonheffing maar alles wordt daarin met elkaar verrekend. Als je meer gaat verdienen kan het zijn dat je meer loonheffing gaat betalen.

Lees ook: Hoe bekijk ik mijn loonstrookje via AH Sam?

Wanneer hoef je geen loonheffing te betalen?

Als je minder dan €500,- per vier weken verdiend wordt er geen loonheffing van je loon afgetrokken. Het kan zijn dat het er wel afgetrokken wordt, bijvoorbeeld als je bij twee werkgevers werkt. In dat geval kan je het later terugvragen bij de belastingdienst.

Het kan ook zijn dat je loonbelastingverklaring (een formulier dat jij ondertekent als je in dienst komt bij AH) nog niet verwerkt is. In dat geval krijg je bij het volgende loon de te veel betaalde loonheffing terug.

Loonheffing terugvragen

In bepaalde gevallen kan je de loonheffing bij je belastingaangifte van het volgende jaar terugvragen. Dat is vooral het geval als je weinig verdient of als je nog studeert of naar school gaat. Ook als je veel kosten hebt die je mag aftrekken van de belastingdienst (bijvoorbeeld tandartskosten die niet gedekt worden door je zorgverzekering) krijg je het geld terug.

Twee werkgevers

Werk je bij meerdere werkgevers? Dan betaal je het hoge tarief loonheffing. Dat is 36,54%. Dit geld kan je het volgende jaar bij je belastingaangifte terugvragen.

36 Replies to “Hoeveel loonheffing gaat er van je salaris af?”

 1. als je bij 2 werkgevers werkt, kan je dan het volledige ingehouden bedrag terugvragen bij de belastingdienst? (onder de 18, geen studieschuld. minder als 500,- per 4 weken)

  1. Hoi Thijs, als je volgend jaar belastingaangifte doet staat daarin precies hoeveel je tergkrijgt. Ik denk in jou geval wel alles of bijna alles maar dat hangt ook van andere factoren af. Succes in ieder geval!

 2. Hooi,
  Ik zal misschien 300 euro verdienen de aankomende maand, omdat ik veel heb gewerkt in de meivakantie. Maar zal er dan nog 14,6 % af gaan of niet omdat het dan minder dan 500 euro is ?

  1. Hoi! Als het goed is gaat er niks vanaf. Als er wel iets vanaf gaat kan je dat misschien volgend jaar terugvragen bij de belastingdienst.

 3. Toch erg dubieus dat ik aan alle criteria voldoe in het geval dat ik geen loonheffing moet betalen, maar alsnog de volle 36,55% betaal.

  1. Heb je een loonverklaringsformulier opgestuurd toen je bij AH kwam werken?

 4. Hoi, ik werk als 17 jarige nu 2 maanden bij de Albert Heijn. Ik verdien minder dan 150 bruto maar er wordt ook nog eens 45,- loonheffing vanaf gehaald. Bij mijn vriendinnen van dezelfde leeftijd, maar een andere Albert Heijn wordt er helemaal geen loonheffing afgehaald. Klopt dit? Wat moet ik doen?

  1. Hoi Emily, heb je naast AH nog een andere baan? En heb je toen je aangenomen werd een loonbelastingverklaring ingevuld? Sowieso krijg je loonheffing altijd terug, als je belastingaangifte doet.

 5. Hai,
  Ik werk sinds kort bij de Albert Heijn en het is mijn enige baantje, maar er wordt wel loonheffing afgetrokken van mijn salaris (onder 500euro). Ik heb nooit een loonbelastingverklaring moeten invullen, maar ik zou wel graag willen dat het meteen met mijn salaris wordt uitbetaald ipv aangifte doen. Hoe kan ik dit veranderen?

  1. Hoi Rozemarijn! Goed dat je dit zegt. Als het goed is heb je bij je indiensttreding een loonbelastingverklaring gekregen om in te vullen. Je kan het beste even naar een leidinggevende gaan (eventueel met je loonstrookje) en zeggen dat je nog nooit een loonbelastingverklaring hebt ingevuld. Dan kan je dat alsnog doen en vanaf dat moment moet het goed gaan.

 6. Goedmiddag, ik zie net dat ik boven de 500 uitbetaald krijg. Ben 17 jaar en er is €55 loonheffing erafgehaald. Dit is niet de eerste keer dat ik boven de 500 krijg en nooit is er zoveel loonheffing ervan afgehaald. Dus ik vraag me af waarom dit keer wel zoveel?

  1. Hoi Anoniem, Loonheffing betaal je aan de belastingdienst als de belastingdienst vermoed dat je dit jaar (te) veel gaat verdienen. Je kan er nu niks meer aan doen, maar als je volgend jaar belastingaangifte doet dan krijg je het allemaal terug (als je onder de grens zit). Ik betaal ook elke maand best veel loonheffing dus dat is wel normaal helaas. Maar de kans is groot dat je het terugkrijgt!

 7. Hee, ik werk nu sinds april bij de Ah en heb al 2 keer salaris gehad en heb 2 weken geleden dat formulier ingevuld en verstuurd die ik moest sturen naar de belastingdienst.
  Ik heb in april en in mei uitbetaald, in april ging er 18 euro loonheffing af en kwam ik uit op een salaris van 34 euro netto, in mei ging er 57 euro vanaf en kwam ik uit op een salaris van 100,33 netto.
  Ik vraag mij af wanneer ik mijn loonheffing terug krijg en of ik bij mijn volgende salaris in juni okk weer zulke hoge loonheffing eraf krijg of dat er door dat fomulier nog maar tussen de 10 cent en de 2 euro (mijn vriendinnen hebben meestal iets van €0,54 cent)

  Groeten

  1. Hoi Anonononiem, helaas zul je dit geld pas volgend jaar terugkrijgen van de belastingdient. Je moet voor 1 april 2019 aangifte doen bij de belastingdienst en dan krijg je het terug (belastingaangifte). Succes!

   1. Ik heb nog een vraag,
    Krijg ik bij mijn volgende salaris wel meer betaalt? Aangezien ik dus dat blad heb ingevuld en mijn vriendinnen kregen nadat ze dat blad hadden ingevuld meer betaalt 5,40 bruto en dan dus ongeveer 5,20 netto en dan ook minder “loon voor alle heffingen” want dat is bij mij al 2 keer veel geweest (18 euro en 57 wat dus van mijn salaris wordt afgetrokken terwijl over staat dat ik wel recht heb op dat geld)

    Ik wil dus weten of ik bij mijn volgende salaris meer betaald krijg omdat ik dat formulier heb ingevuld (ik verdien nu 4,06)

 8. Hi

  Ik betaal ongeveer 40% loonheffingen en heb maar 1 baan. Ik verdien ook onder de €500 per vier weken. Krijg ik het allemaal terug? Wanneer moet ik belastingaangifte doen? En hoelang duurt het voordat ik het geld dan terug krijg?

  1. Beste Anna, het lijkt er op dat er iets mis is met je loonbelastingverklaring. Als ik jou was zou ik even controleren of er op je loonstrookje een J staat bij heffingskorting (zie nummer 8 op deze afbeelding). Mocht dat niet het geval zijn, vraag dan je leidinggevende om een loonbelastingsverklaringsformulier. Sowieso krijg je volgend jaar alles terug maar dan moet je wel echt voor 1 april 2019 zelf aangifte doen bij de belastingdienst.

 9. Hoi!

  Ik heb nu mijn 2e loonstrookje ontvangen en ik ontvang geen loonheffingskorting. Ik ben al naar mijn leidinggevende gegaan nadat ik dit opmerkte bij mijn 1e loonstrookje en moest nog een keer een loonheffingsformulier opsturen naar de belasting dienst. Ik heb dit dus al 2 keer gedaan maar er staat nogsteeds op mijn loonstrookje dat ik geen loonheffingskorting krijg. Dit is mijn enige bijbaantje. Wat moet ik doen?

  1. Heb je het zelf op de brievenbus gedaan of je leidinggevende? Het kan nog gecorrigeerd worden op je volgende loonstrookje.

  1. Als het goed is zit er een retourenvelop bij. Maar normaal gesproken stuurt je leidinggevende de brief op.

 10. hoi! ik heb laatst mijn loonsheffingsformulier ingevuld, maar heb geen idee waar ik dit formulier naartoe moet sturen

  1. Als het goed is zit er een antwoordenveloppe bij, daar kan je hem in stoppen en zonder postzegel in de brievenbus doen. En anders kan je hem aan je leidinggevende geven, die kunnen hem ook opsturen.

 11. Hallo, ik werk sinds oktober met veel plezier bij AH. Op het loonheffingsformulier heb ik aangegeven om de loonheffingskorting toe te passen, maar dit is tot op heden nog niet gebeurt. Wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat dit toch wordt toegepast? Ik heb maar 1 werkgever en ben 15 jaar.

  1. Hoi Lisa, het kan zijn dat het formulier niet op tijd binnen was. In dat geval wordt het bij je volgende loonstrookje gecorrigeerd. Dan krijg je dus wat je nu misgelopen hebt als correctie erbij de volgende keer. Weet je zeker dat het formulier opgestuurd is door je leidinggevende?

  1. Dat kan een (assistent)supermarktmanager voor je regelen! Gewoon weer zo’n formulier invullen als dat je ingevuld hebt toen je in dienst kwam, en dan ‘nee’ aankruizen. Succes!

 12. Hi, vandaag mijn eerste loon ontvangen. Het betreft 52,47 euro bruto en is netto 34,24. Er gaat 18,23 cent aan ‘loon voor alle heffingen’. Wat is dat precies?

  1. Hoi Tim, Ik denk dat er iets mis is met je loonbelastingverklaring. Heb je die ondertekent toen je in dienst kwam? Als je het wel ingevuld hebt, dan wordt het waarschijnlijk bij je volgende loon gecorrigeerd.

 13. Hi, ik heb een andere baan waar ik meer verdien en ik heb de loonheffing bij de AH stopgezet, maar alsnog gaat er veel loonheffing bij mijn salaris van de AH.

  1. Hoi, als je de loonheffing stopgezet hebt bij AH is het logisch dat er heel veel loonheffing van je salaris af gaat.

 14. Hi, als ik wel meer dan 500 euro verdien in de maand, kan ik dan de loonheffing nt van 70 euro per maand nog terug vragen?

 15. Hoe kan het zijn dat ik meer loonheffing nt moet betalen dan een vriend van mij die hetzelfde bruto salaris heeft? Alleen heb ik een Norm-uren van 48 en hij 24

 16. Hoi ik ben Gert en ben 16 jaar oud ik heb gister een arbeidscontract gekregen met daarin Het met jou overeengekomen aantal contracturen is 36 uur per periode van
  vier weken. hoeveel verdien ik als ik 9 uur per week werk?
  En in mijn contract staat geen WUK terwijl ik een contract heb van minder dan 12 uur.

 17. hey,
  ik heb mijn gegevens ingestuurd bij de albertheijn. ik heb bij de vraag over loonheffings korting nee ingevuld, omdat ik niet precies wist wat het was en mijn ouders ook niet. stel ik kom er achter dat ik het wil veranderen of als me ouders aangeven dat dat handiger is, is dat dan mogelijk? (ik ben 15 jaar)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.