Krijg je op zondag dubbel betaald?

Krijg je op zondag dubbel betaald? Dat is een vraag die veel gesteld wordt. Het antwoord was eerst altijd ja, maar nu helaas niet altijd meer. Op zondag krijg je dubbel uitbetaald als je in 2021 al op zondagen werkte. Ben je pas in 2022 begonnen met werken bij AH of in 2022 begonnen met op zondag werken, dan krijg je 50% extra uitbetaald per uur. Dat staat in de nieuwe CAO (de Collectieve Arbeids Overeenkomst).

Krijg je op zondag dubbel betaald?

Op zondag kreeg je voorheen altijd dubbel betaald bij Albert Heijn. Dat betekende dat je elk uur dat je werkt dubbel uitbetaald kreeg, dat was 200%. Viel de zondag op een feestdag dan krijg je ook dubbel betaald.

Nu is dat helemaal anders. Dat komt door de nieuwe CAO. Daarin is afgesproken dat je op zondag niet dubbel betaald krijgt, maar anderhalf keer je loon. Dat betekent dat je een keer je normale loon krijgt, plus de helft. 150% dus. Op zondag werken loont dus! Omdat je 1,5 keer loon krijgt.

Oud recht

Ben je in dienst gekomen voor 1 januari 2022 en heb je daarvoor ook al op zondag gewerkt? Dan heb je te maken met oude rechten. Concreet houdt dat in dat je elk uur dat je op zondag werkt nog dubbel betaald krijgt, tot 1 januari 2025. Een toeslag van 100% dus. Het kan zijn dat dit op je loonstrookje staat als een persoonlijke toeslag. Vanaf 1 januari 2025 is de toeslag voor iedereen 50%.

Krijg je op zondag dubbel betaald?

Verplicht op zondag werken

Is het verplicht om op zondag te werken? Nee! Niemand is verplicht om op zondag te werken. Zondag is een rustdag en als je op zondag werkt is dat vrijwillig. Wel is het zo dat als je afspreekt met je werkgever om op zondag te willen werken (bijvoorbeeld via je beschikbaarheid in Go!) en je bent ingepland, dat je dan gewoon moet komen, omdat je dat afgesproken hebt.

Vrije zondagen per jaar

Per jaar heb je recht op minstens 13 vrije zondagen. Wel kan je er voor kiezen om deze vrije zondagen niet te nemen en gewoon te werken.

Dubbel betaald volgens de CAO

Er zijn in Nederland twee CAO’s (Collectieve Arbeids Overeenkomsten) voor supermarktmedewerkers.

 • CAO Supermarkt (levensmiddelen) voor kleine supermarkten of franchise Albert Heijn winkels
 • CAO Supermarkt-VGL voor als je bij Albert Heijn (Ahold) werkt.

In de CAO Supermarkt-VGL is vastgesteld dat iedereen die op zondag werkt 1,5 keer (150%) betaald krijgt. Dat is een toeslag van 50% voor elk gewerkte uur op zondag.

De toeslag wordt gegeven in vrije tijd of in geld.

Indien de toeslag wordt gegeven in vrije tijd geldt:

 • De werkgever neemt de vrije tijd op in het werkrooster en houdt hierbij rekening met de wensen van de werknemer;
 • Indien niet binnen zes maanden is gecompenseerd, vindt alsnog uitbetaling plaats.

Dubbel betaald in het districbutiecentrum

Ook als je op het DC (distributiecentrum) werkt, krijg je op zondag 1,5 keer (150%) betaald. De CAO Supermarkt-VGL geldt namelijk ook voor medewerkers van distributiecentra van Albert Heijn. Er is een toeslag van 50% voor elk gewerkt uur op zondag.

Dubbel uitbetaald in de toekomst

Eerst was dubbel betaald worden op zondag heel normaal. Nu is dat nog maar 50% extra per uur. Of het weer dubbel betaald wordt, is niet bekend, maar de kans is klein. Wat er in een nieuwe CAO besproken wordt is nog niet duidelijk, maar waarschijnlijk blijft het voorlopig 150%.

5 Replies to “Krijg je op zondag dubbel betaald?”

 1. Goedendag,

  Ik heb een wel een PNL nummer maar ik kan me personeelsnummer niet vinden. Hoe kan ik die vinden?

  Alvast bedankt
  Hanck,

 2. Hallo,

  Krijg je tijdens de 13 vrije zondagen waar je recht op hebt ook uitbetaald of niet?

  Alvast bedankt,
  Emilie

  1. Hoi Emilie, als je niet werkt op zondag krijg je ook niet uitbetaald. Behalve als dit een feestdag is en je hebt in de 13 weken ervoor minimaal 4 zondagen gewerkt. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.