Wanneer krijg ik pauze bij AH?

Wanneer krijg ik pauze bij AH?

Wanneer krijg ik pauze bij AH? Veel AH medewerkers willen weten wanneer ze pauze krijgen. In dit artikel leg ik je precies uit wanneer je pauze krijgt bij Albert Heijn en wanneer niet. En krijg je een doorbetaalde pauze of een onbetaalde pauze? Hier staat precies op welke pauzes je recht hebt.

Wanneer krijg ik pauze bij AH?
Het antwoord is heel simpel: Als je 4 uren werkt, of langer, dan krijg je pauze. Werk je minder dan vier uren, dan krijg je nooit pauze.

Hoeveel pauze krijg ik?

Hoeveel pauze je krijgt hangt ook af van je leeftijd. Jonge mensen krijgen meer (en vaker) pauze dan oudere mensen. Dat is zo geregeld in de CAO (Collectieve Arbeids Overeenkomst).

Pauzeprofiel voor jongeren tot en met 17 jaar

VanTot en metAantal minuten pauze
4 uur werken4,25 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze
4,5 uur werken8,25 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze
8,5 uur werken9 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze + 15 minuten doorbetaalde pauze
9,25 uur werken10 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze + 15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze

Pauzeprofiel voor volwassenen (van 18 jaar of ouder)

VanTot en metAantal minuten pauze
4 uur werken5,25 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze
5,5 uur werken8,25 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze
8,5 uur werken9 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze + 15 minuten doorbetaalde pauze
9,25 uur werken12 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze + 15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze

Wanneer krijg ik pauze bij AH?

Wat voor pauze krijg ik?

Een kwartier pauze is altijd doorbetaald.

Een half uur pauze is altijd onbetaald.

De duur van de pauze is altijd inclusief het lopen van en naar de werkplek.

Lees ook: Zondag dubbel betaald en andere toeslagen bij Albert Heijn.

Mag ik avondeten bij Albert Heijn?

In de VGL-CAO staat dat als je op een dag meer dan 4,5 uur werkt én je werkt na 19.00 uur door, je recht hebt op een maaltijd. Als je 18 jaar of ouder bent krijg je bij een shiftduur van 4,75, 5 of 5,25 uur een doorbetaalde pauze van 15 minuten. Je mag in dit geval deze pauze omzetten naar een onbetaalde pauze van 30 minuten. Je kunt dit bij jouw leidinggevende aanvragen zodat dit in het rooster wordt aangepast. Dan mag je ook avondeten op kosten van Albert Heijn.

Meerdere shifts op een dag werken
Als je op één dag voor meerdere shifts wordt ingeroosterd wordt er voor de pauzes gekeken naar het totaal aantal uren dat je die dag bent ingeroosterd. Als dit betekent dat er pauzes moeten worden toegevoegd, dan kun je deze in overleg met je leidinggevende tijdens één van de diensten opnemen.

Franchise heeft andere pauzes

Let op! Werk je bij een franchise Albert Heijn? Dan gelden er andere pauzes voor jou! Franchise winkels hebben namelijk niet dezelfde CAO als Albert Heijn winkels.

Getagd met , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,
31 reacties op “Wanneer krijg ik pauze bij AH?
 1. Monika schreef:

  Ik ben 17 jaar. Ik heb een 12 uur contract. Ik werkte vrijdag van half 12 tot 5. Nu zie ik dat bij 4.5 tot 8.5 uur je recht hebt op 15 min plus half uur. Wat ik heb gekregen is een kwartier. Klopt deze schema niet of ben ik nu voor de gek gehouden door de ah?

  • AH Uitbetaaldata schreef:

   Hoi Monika, het klopt opzich wel, maar een half uur krijg je nooit doorbetaald, dus dat is niet zo voordelig. Je kan er voor kiezen om je half uur pauze niet op te nemen zodat je meer betaald krijgt. Succes!

   • Peter schreef:

    Dat is geen antwoord op de vraag. De vraag is; waarom wordt een medewerker jonger dan 18 bij 5.5 uur werken maar 1 kwartier gegeven terwijl deze recht heeft op een extra pauze van een halfuur. Het zou een beetje vreemd zijn als het bedrijf voor medewerkers besluit dat ze deze pauze niet willen toch?

    • AH Uitbetaaldata schreef:

     Klopt, mijn antwoord was niet helemaal volledig zie ik. Normaal gesproken krijgen medewerkers gewoon alle pauzes waar ze recht op hebben. Alleen als ze zelf aangeven dat ze een half uur pauze niet hoeven (omdat niet doorbetaald wordt) dán kan de werkgever er voor kiezen om het halve uur door te betalen. Maar dit gebeurt zeker niet zonder overleg met de medewerker!

 2. swen johannes schreef:

  Geldt dit voor alle albertheijns? Dus ook voor franchise, of mag een franchise andere regels hanteren (met oog op het doorbetalen van het kwatier).

  • AH Uitbetaaldata schreef:

   Franchise heeft een andere CAO, dan zou je die CAO eens moeten lezen. Ik kan het ook wel uitzoeken, dan zal ik binnenkort een bericht daar over zetten op deze site.

 3. Anita schreef:

  Ik zou wel graag willen weten of je puze hebt als je van 17.00 tot 20.30 moet werken. Wel ah franshize

 4. Anita schreef:

  Sorry bedoelde van 17.00 tot 21.00 uur

 5. Marloes schreef:

  Wat mag je allemaal doen tijdens een 15 min pauze? Bijvoorbeeld als ik iets uit de winkel wil kopen aan welke regels moet ik mij dan houden

 6. Marina schreef:

  Heyy Vraag ik ben nu 18
  Maar waneer wordt je avondeten kosten betaald?
  na hoeveel uur werken?
  en na hoe laat in de avond?

  • AH Uitbetaaldata schreef:

   Hoi Marina, dat staat ook in de tekst hierboven: “In de VGL-CAO staat dat als je op een dag meer dan 4,5 uur werkt én je werkt na 19.00 uur door, je recht hebt op een maaltijd. Als je 18 jaar of ouder bent krijg je bij een shiftduur van 4,75, 5 of 5,25 uur een doorbetaalde pauze van 15 minuten. Je mag in dit geval deze pauze omzetten naar een onbetaalde pauze van 30 minuten. Je kunt dit bij jouw leidinggevende aanvragen zodat dit in het rooster wordt aangepast. Dan mag je ook avondeten op kosten van Albert Heijn”.

 7. Nina schreef:

  Ik ben 19 en ik werkte laatst 6,5 uur, ik heb geen pauze gekregen omdat het “te krap” was. Kan dat zomaar?

  • AH Uitbetaaldata schreef:

   Hoi Nina, gaat het om een half uur pauze (onbetaald) of om een kwartier (doorbetaald)? Want in het geval van het kwartier: je kan altijd teruggeworden uit je pauze, als het bijvoorbeeld heel druk is. Dit antwoord is niet gegeven door Albert Heijn, maar door een AH-medewerker. Aan dit antwoord kunnen geen rechten worden ontleend.

 8. Joery schreef:

  Hoi! Ik heb een franchise AH en zij zeggen dit:

  “Afhankelijk van het aantal te werken uren per dag hebben medewerkers recht op pauze(s). De betreffende leidinggevende bepaalt wie wanneer pauze heeft (Medewerkers hebben in beginsel tussen de middag en ’s avonds een half uur pauze. ’s Morgens en ’s middags is er een koffie- en theepauze van 15 minuten.”

  Toch krijg ik geen pauze bij 5 uur werken (van 16.30 – 21.30). Kunnen zij dat volgens hun eigen CAO bepalen, want ik vind het heel vaag wanneer iemand nou volgens hun CAO pauze krijgt.

 9. Che schreef:

  Als ik van 11 tot 19 moet werken krijg ik onbetaalde pauze, is dit incl. Eten?

  • AH Uitbetaaldata schreef:

   Hoi Che, je krijgt een onbetaalde pauze zonder eten. Als je tot na 19:00 uur werkt (dus bijvoorbeeld tot 19:15 uur) dan krijg je avondeten. Nu moet je het dus zelf betalen!

 10. Juul schreef:

  Hoi ik vroeg me af of je een maaltijdvergoeding krijgt als je meerdere shifts op een dag hebt van half 10 tot half 1 en 5 tot 8. Hoe zit het dan met de pauzes?

  • AH Uitbetaaldata schreef:

   Hoi Juul, veel teamleiders weten dit ook niet maar je moet alle uren die je op een dag werkt bij elkaar optellen voor de pauze waar je recht op hebt. Du stel je werkt van half tien tot half een (3 uur) en van vijf t acht uur (3 uur) werk je dus zes uur die dag. Als je op de tabel kijkt in Sam zul je zien dat je dan recht hebt op een half uur ONBETAALDE pauze met maaltijdvergoeding. Echter, waarschijnlijk zul je niet een half uur onbetaalde pauze willen in je shift tussen 17:00 en 20:00 uur? Daarom eten de meeste mensen thuis voor die tijd, maar je kan moeilijk doen en zeggen dat je er recht op hebt. Echter: Aan dit antwoord kunnen geen rechten ontleend worden, deze website is niet gemaakt door Albert Heijn. Succes!

 11. Ronald schreef:

  Hallo ik werk dinsdag van 06.00 uur tot 15.00
  Wat zou mijn pauzes moeten zijn ?
  Is dat 2x een kwartier betaald en 1 keer haf uur onbetaald

 12. Liz schreef:

  Krijg je een maaltijdvergoeding als je werkt van 08:00 – 15:00 als 17-jarige?

  • AH Uitbetaaldata schreef:

   Nee, je krijgt alleen een maaltijdvergoeding als je minimaal 5 uur werkt op een avond en voor 17:00 uur bent begonnen met werken en na 19:30 uur doorwerkt.

 13. Isa schreef:

  als 17-jarige moet ik werken van half 12 tot 16, dan zou ik volgens het schema een kwartier en een halfuur krijgen. maar ik krijg alleen een kwartier, en als ik hier over vraag zeggen ze dat ik als ik een maaltijd mis dan pas een half uur er bij krijg. klopt dit wat ze zeggen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.