Wanneer krijg ik pauze bij AH?

Wanneer krijg ik pauze bij AH? Veel AH medewerkers willen weten wanneer ze pauze krijgen. In dit artikel leg ik je precies uit wanneer je pauze krijgt bij Albert Heijn en wanneer niet. En krijg je een doorbetaalde pauze of een onbetaalde pauze? Hier staat precies op welke pauzes je recht hebt.

Wanneer krijg ik pauze bij AH?
Het antwoord is heel simpel: Als je 4 uren werkt, of langer, dan krijg je pauze. Werk je minder dan vier uren, dan krijg je nooit pauze.

Hoeveel pauze krijg ik?

Hoeveel pauze je krijgt hangt ook af van je leeftijd. Jonge mensen krijgen meer (en vaker) pauze dan oudere mensen. Dat is zo geregeld in de CAO (Collectieve Arbeids Overeenkomst).

Pauzeprofiel voor jongeren tot en met 17 jaar

VanTot en metAantal minuten pauze
4 uur werken4,25 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze
4,5 uur werken8,25 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze
8,5 uur werken9 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze + 15 minuten doorbetaalde pauze
9,25 uur werken10 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze + 15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze

Pauzeprofiel voor volwassenen (van 18 jaar of ouder)

VanTot en metAantal minuten pauze
4 uur werken5,25 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze
5,5 uur werken8,25 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze
8,5 uur werken9 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze + 15 minuten doorbetaalde pauze
9,25 uur werken12 uur werken15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze + 15 minuten doorbetaalde pauze + 30 minuten onbetaalde pauze

Wanneer krijg ik pauze bij AH?

Wat voor pauze krijg ik?

Een kwartier pauze is altijd doorbetaald.

Een half uur pauze is altijd onbetaald.

De duur van de pauze is altijd inclusief het lopen van en naar de werkplek.

Lees ook: Zondag dubbel betaald en andere toeslagen bij Albert Heijn.

Mag ik avondeten bij Albert Heijn?

In de VGL-CAO staat dat als je op een dag meer dan 4,5 uur werkt én je werkt na 19.00 uur door, je recht hebt op een maaltijd. Als je 18 jaar of ouder bent krijg je bij een shiftduur van 4,75, 5 of 5,25 uur een doorbetaalde pauze van 15 minuten. Je mag in dit geval deze pauze omzetten naar een onbetaalde pauze van 30 minuten. Je kunt dit bij jouw leidinggevende aanvragen zodat dit in het rooster wordt aangepast. Dan mag je ook avondeten op kosten van Albert Heijn.

Meerdere shifts op een dag werken
Als je op één dag voor meerdere shifts wordt ingeroosterd wordt er voor de pauzes gekeken naar het totaal aantal uren dat je die dag bent ingeroosterd. Als dit betekent dat er pauzes moeten worden toegevoegd, dan kun je deze in overleg met je leidinggevende tijdens één van de diensten opnemen.

Franchise heeft andere pauzes

Let op! Werk je bij een franchise Albert Heijn? Dan gelden er andere pauzes voor jou! Franchise winkels hebben namelijk niet dezelfde CAO als Albert Heijn winkels.

47 Replies to “Wanneer krijg ik pauze bij AH?”

 1. Ik ben 17 jaar. Ik heb een 12 uur contract. Ik werkte vrijdag van half 12 tot 5. Nu zie ik dat bij 4.5 tot 8.5 uur je recht hebt op 15 min plus half uur. Wat ik heb gekregen is een kwartier. Klopt deze schema niet of ben ik nu voor de gek gehouden door de ah?

  1. Hoi Monika, het klopt opzich wel, maar een half uur krijg je nooit doorbetaald, dus dat is niet zo voordelig. Je kan er voor kiezen om je half uur pauze niet op te nemen zodat je meer betaald krijgt. Succes!

   1. Dat is geen antwoord op de vraag. De vraag is; waarom wordt een medewerker jonger dan 18 bij 5.5 uur werken maar 1 kwartier gegeven terwijl deze recht heeft op een extra pauze van een halfuur. Het zou een beetje vreemd zijn als het bedrijf voor medewerkers besluit dat ze deze pauze niet willen toch?

    1. Klopt, mijn antwoord was niet helemaal volledig zie ik. Normaal gesproken krijgen medewerkers gewoon alle pauzes waar ze recht op hebben. Alleen als ze zelf aangeven dat ze een half uur pauze niet hoeven (omdat niet doorbetaald wordt) dán kan de werkgever er voor kiezen om het halve uur door te betalen. Maar dit gebeurt zeker niet zonder overleg met de medewerker!

 2. Geldt dit voor alle albertheijns? Dus ook voor franchise, of mag een franchise andere regels hanteren (met oog op het doorbetalen van het kwatier).

  1. Franchise heeft een andere CAO, dan zou je die CAO eens moeten lezen. Ik kan het ook wel uitzoeken, dan zal ik binnenkort een bericht daar over zetten op deze site.

 3. Ik zou wel graag willen weten of je puze hebt als je van 17.00 tot 20.30 moet werken. Wel ah franshize

  1. Hoi Anita, van 17:00 tot 20:30 is minder dan 4 uur, dus dan heb je helaas geen pauze.

   1. Vandaag werk ik van 12 tot 19, heb ik dan maaltijdvergoeding? Zo nee, als ik dan 15/30 min langer doorga, zou ik het dan wel kunnen vragen?

    1. Beste Inga, in de CAO staat dat als je langer dan 4,5 uur werkt en na 19:00 uur doorwerkt heb je recht op een half uur avondeten (maaltijdvergoeding). Dus als je tot 19:15 of 19:30 uur werkt heb je daar recht op. Het halve uur is wel eigen tijd, dus onbetaald.

 4. Wat mag je allemaal doen tijdens een 15 min pauze? Bijvoorbeeld als ik iets uit de winkel wil kopen aan welke regels moet ik mij dan houden

  1. Hoi Marloes, dat staat in de huisregels van Albert Heijn. Die heb je gekregen in de map toen je in dienst kwam. In de huisregels staat onder andere dat je tijdens je 10 min pauze (plus 5 minuten om heen en weer te lopen) niet naar buiten mag, niks mag kopen en dat je teruggeroepen kan worden naar je afdeling als het heel erg druk is in de winkel. Succes!

 5. Heyy Vraag ik ben nu 18
  Maar waneer wordt je avondeten kosten betaald?
  na hoeveel uur werken?
  en na hoe laat in de avond?

  1. Hoi Marina, dat staat ook in de tekst hierboven: “In de VGL-CAO staat dat als je op een dag meer dan 4,5 uur werkt én je werkt na 19.00 uur door, je recht hebt op een maaltijd. Als je 18 jaar of ouder bent krijg je bij een shiftduur van 4,75, 5 of 5,25 uur een doorbetaalde pauze van 15 minuten. Je mag in dit geval deze pauze omzetten naar een onbetaalde pauze van 30 minuten. Je kunt dit bij jouw leidinggevende aanvragen zodat dit in het rooster wordt aangepast. Dan mag je ook avondeten op kosten van Albert Heijn”.

 6. Ik ben 19 en ik werkte laatst 6,5 uur, ik heb geen pauze gekregen omdat het “te krap” was. Kan dat zomaar?

  1. Hoi Nina, gaat het om een half uur pauze (onbetaald) of om een kwartier (doorbetaald)? Want in het geval van het kwartier: je kan altijd teruggeworden uit je pauze, als het bijvoorbeeld heel druk is. Dit antwoord is niet gegeven door Albert Heijn, maar door een AH-medewerker. Aan dit antwoord kunnen geen rechten worden ontleend.

 7. Hoi! Ik heb een franchise AH en zij zeggen dit:

  “Afhankelijk van het aantal te werken uren per dag hebben medewerkers recht op pauze(s). De betreffende leidinggevende bepaalt wie wanneer pauze heeft (Medewerkers hebben in beginsel tussen de middag en ’s avonds een half uur pauze. ’s Morgens en ’s middags is er een koffie- en theepauze van 15 minuten.”

  Toch krijg ik geen pauze bij 5 uur werken (van 16.30 – 21.30). Kunnen zij dat volgens hun eigen CAO bepalen, want ik vind het heel vaag wanneer iemand nou volgens hun CAO pauze krijgt.

  1. Hoi Che, je krijgt een onbetaalde pauze zonder eten. Als je tot na 19:00 uur werkt (dus bijvoorbeeld tot 19:15 uur) dan krijg je avondeten. Nu moet je het dus zelf betalen!

 8. Hoi ik vroeg me af of je een maaltijdvergoeding krijgt als je meerdere shifts op een dag hebt van half 10 tot half 1 en 5 tot 8. Hoe zit het dan met de pauzes?

  1. Hoi Juul, veel teamleiders weten dit ook niet maar je moet alle uren die je op een dag werkt bij elkaar optellen voor de pauze waar je recht op hebt. Du stel je werkt van half tien tot half een (3 uur) en van vijf t acht uur (3 uur) werk je dus zes uur die dag. Als je op de tabel kijkt in Sam zul je zien dat je dan recht hebt op een half uur ONBETAALDE pauze met maaltijdvergoeding. Echter, waarschijnlijk zul je niet een half uur onbetaalde pauze willen in je shift tussen 17:00 en 20:00 uur? Daarom eten de meeste mensen thuis voor die tijd, maar je kan moeilijk doen en zeggen dat je er recht op hebt. Echter: Aan dit antwoord kunnen geen rechten ontleend worden, deze website is niet gemaakt door Albert Heijn. Succes!

 9. Hallo ik werk dinsdag van 06.00 uur tot 15.00
  Wat zou mijn pauzes moeten zijn ?
  Is dat 2x een kwartier betaald en 1 keer haf uur onbetaald

  1. Hoi, je werkt in totaal 7 en een half uur, want je half uur pauze telt niet mee als werken. Daarom krijg je een keer een kwartier en een keer een half uur ontbetaald. Succes!

  2. Hoi vandaag werkte ik van 11:30 tot 18:00 maar ik kreeg maar een half uurtje pauze terwijl er op het schema staat dat ik een half uur en een kwartier pauze moet krijgen ik heb dit ook aangegeven bij 2 teamleiders maar van beide kreeg ik hetzelfde antwoord te horen dat ik maar 1 pauze kreeg van een half uur

  1. Nee, je krijgt alleen een maaltijdvergoeding als je minimaal 5 uur werkt op een avond en voor 17:00 uur bent begonnen met werken en na 19:30 uur doorwerkt.

 10. als 17-jarige moet ik werken van half 12 tot 16, dan zou ik volgens het schema een kwartier en een halfuur krijgen. maar ik krijg alleen een kwartier, en als ik hier over vraag zeggen ze dat ik als ik een maaltijd mis dan pas een half uur er bij krijg. klopt dit wat ze zeggen?

  1. Beste Isa, als je van 11:30 tot 16 werkt heb je inderdaad recht op een kwartier en een half uur. Echter! Als je een half uur pauze krijgt is deze niet doorbetaald. Dat is dus in je vrije tijd. Veel mensen willen deze pauze niet en werken gewoon door. Ale je teamleider je niet gelooft kan je de pagina van Sam uitprinten en laten zien met de pauzes. Die vind je hier: https://sam.ahold.com/ding_jct/personeel/personeelsregelingen/het-pauzebeleid-bij-albert-heijn.htm

 11. Ik werk vrijdagen van 15:00 tot 20:00 maar, ik krijg 15 minuten pauze zonder maaltijdkosten. Dit klopt toch niet. Ik ben 19 jaar oud

 12. Hoi,

  Ik had een vraagje over de definitie van ‘werken’ in het pauzeschema.
  Is dit:
  1. het aantal uren dat ik uitbetaald krijg?
  2. het aantal uren dat ik ingepland sta?
  3. het aantal uren dat ik daadwerkelijk werkzaamheden verricht?

  Bijvoorbeeld, ik sta ingepland van 6.00 uur tot 16.00 uur. Hoeveel uur ‘werk’ ik dan?
  Voor volledigheid, ouder dan 18 jaar.

  1. Hoi Ronald,

   Dat is een hele goeie vraag. Ik versta onder ‘werken’ het aantal uur dat je uitbetaald krijgt. Doorbetaalde pauzes zijn dus werktijd. Onbetaalde pauzes zijn geen werktijd.

   Als je van 6:00 tot 16:00 uur werkt heb je recht op 2 keer een half uur en 2 keer een kwartier pauze. Dan werk je dus in totaal 9 uur (want allebei je halve uren pauze zijn niet doorbetaald). Ze kunnen je ook een keer een uur pauze geven.

   Dit is mijn persoonlijke mening trouwens. Waarom wil je dit weten? Is er onduidelijkheid over het pauzebeleid? Je kan voor de zekerheid ook nog even op Sam zoeken naar ‘pauzebeleid’, misschien staat daar iets. Succes!

   1. Hoi Emma, de regels zijn heel duidelijk: “als je op een dag meer dan 4,5 uur werkt én je werkt na 19.00 uur door, heb je recht op een maaltijd”. Het antwoord is dus ja. Indien je alleen een kwartier pauze in Go hebt staan zul je met degene die de planning maakt moeten overleggen dat je een half uur pauze wil om te eten. Een half uur pauze is echter niet doorbetaald, een kwartier wel.

 13. klopt het dat als je werkt bij de Albert Heijn je geen drinken mag kopen (in de ah waar je werkt) in de kleine pauze????

  1. Hoi Carla, dat klopt, je mag niks kopen als je koffiepauze hebt. Als je een half uur pauze hebt mag je wel wat kopen. Dit staat ook in de huisregels van Albert Heijn. Succes!

 14. Ik werk vandaag van 9-11.15 en van 6 uur in de avond tot 22.00 uur heb ik dan recht op een maaltijdvergoeding of pauze ?

  1. Hoi Joost, zeker weten! Je werkt op deze dag langer dan 4.5 uur en je werkt door na 19:00 uur, dus dan heb je zeker recht op een half uur onbetaalde pauze met maaltijdvergoeding.

 15. Hallo, ik had even een vraag.

  Ik heb vandaag en volgende week meerdere shifts waarbij ik van 17:30 – 21:15 moet werken, dit houdt dus in dat ik 3 uur en 3 kwartier werk. Nu zie ik hier dat je pas pauze krijgt als je 4 uur werkt maar in mijn opzicht is dit een raar concept. Als je 4 uur werkt werk je dus eigenlijk 3 uur en 3 kwartier en krijg je hierbij een pauze, dan werk ik precies net zolang als dat ik nu zou moeten werken alleen heb ik nu dus geen pauze. Ik vroeg me dus af of er meer verduidelijking over kon komen.

  1. Exact dezelfde vraag. Heb 3x per week een shift van 3 uur en 3 kwartier. Dit loopt toch wel regelmatig uit naar 4u, maar heb dan geen pauze gehad terwijl ik hier volgens de regels dan wel recht op heb gehad. Dus: mag je uberhaupt zo omslachtig worden ingeroosterd?

   1. Beste Rien, helaas zien we dit vaker ja. Op het moment dat je gevraagd wordt op ‘langer te blijven’ moet je direct zeggen dat je gebruik wilt maken van je recht op een koffiepauze. En anders gewoon op je strepen staan en weggaan als het tijd is om naar huis te gaan. Of dit mag: volgens mij wel ja. Misschien kan je in gesprek gaan met de collega die de roosters maakt. Succes in ieder geval!

 16. Klopt de informatie over de uitbetaling van 15 minuten pauze nog steeds? Ik zie dit niet terug in de CAO…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.