Wanneer worden tvt uren uitbetaald

Wanneer worden tvt uren uitbetaald? Dat is iets wat je waarschijnlijk graag wilt weten als je bij Albert Heijn werkt. Maar eerst is het belangrijk om te weten wat TVT-uren zijn en hoe je deze opbouwt. Let op: Deze uitleg geldt alleen voor mensen die een contract hebben van 13 uur of meer! Met een contract van 12 uur of minder bouw je geen tvt uren op maar krijg je ze direct uitbetaald.

Wat zijn TVT uren?

Als je in een periode meer uren werkt dan je contracturen, of je werkt op uren waarvoor je een toeslag ontvangt (bijvoorbeeld op zondag), dan worden deze uren niet direct uitbetaald, maar bijgeschreven op je saldo Tijd voor tijd (TVT). TVT is een saldo vrije tijd dat is opgebouwd uit:

 • overwerkuren,wanneer worden tvt uren uitbetaald
 • meeruren,
 • toeslaguren, in uren omgezet van een toeslag op door-de-weekse dagen,
 • toeslaguren, in uren omgezet van een toeslag op zon- en feestdagen,
 • toeslaguren, in uren omgezet van een toeslag voor overwerk.

Al deze (extra) uren worden omgezet in tvt-uren.

Wanneer worden tvt uren uitbetaald?

Het is de bedoeling dat je de TVT uren ook weer opneemt als vrije tijd. Opname van TVT gebeurt altijd in overleg tussen jou en je leidinggevende. Ieder kalenderjaar wordt het saldo TVT dat je niet hebt kunnen opnemen, in periode 3 en periode 10 uitbetaald. Na deze uitbetaling blijft er een saldo van 16 uur over. Let er op dat je saldo TVT niet te hoog wordt en neem je TVT tijdig op.

Hoe bouw je tvt uren op?

Aan het eind van elke periode wordt berekend hoeveel uren je hebt gewerkt en op hoeveel toeslag je recht hebt. De toeslag wordt omgerekend naar uren, de toeslaguren. Per periode worden er niet meer uren uitbetaald dan je contracturen. Als je meer dan je contracturen hebt gewerkt, of toeslaguren hebt opgebouwd, worden allereerst de toeslagen als toeslaguren uitbetaald. Dit aantal uren wordt dan aangevuld met overige uit te betalen uren (gewerkt, opgenomen vakantie of ADV) tot het aantal contracturen bereikt is. Het overige aantal uit te betalen uren (gewerkt en/of meeruren) wordt op het saldo TVT bijgeschreven.

Ingewikkeld? Hier is een voorbeeld:

Medewerker de Jong heeft een contract van 30 uur per week. Het aantal gewerkte uren is 35 (dus 5 uur boven contract) en over deze uren heeft hij 5 toeslaguren opgebouwd. Er worden nu 25 gewerkte contracturen en 5 toeslaguren uitbetaald. Naar het saldo TVT gaan de rsterende 5 gewerkte contracturen en de 5 meeruren.

Nog niet helemaal duidelijk?


Als het goed is heb je nu antwoord op de vraag ‘Wanneer worden tvt uren uitbetaald’. Is het nog niet helemaal duidelijk? Stel je vraag hier onder en ik probeer het antwoord voor je te vinden. Of vraag het na bij de leidinggevende, als het goed is kan hij/zij je uitleggen hoe het precies zit.

47 Replies to “Wanneer worden tvt uren uitbetaald”

 1. Ik heb sinds 3 maand geleden een 16-uren contract gekregen en ik ben 18 jaar. Mijn totaal gewerkte uren per maand is telkens ongeveer 80 uur, terwijl ik dus maar voor 64 uur per maand uitbetaald krijg omdat dat mijn contract is. Waar blijven per maand die overige 16 uur? Krijg ik die ooit nog uitbetaald?

  1. Ik zie die overige 16 uur ook nergens op mijn loonstrook staan, kan dus nooit bewijzen dat ik die uren heb gewerkt. Hoe wordt dat precies bijgehouden?

   1. Die overige 16 uur zie je bovenaan bij ‘saldo tvt’ op je loonstrookje. Vraag anders even aan je teamleider of hij het een keer uitlegt.

   2. Ik wil mijn tijd voor tijd uitbetalen .voor periode 3 moet mijn leidinggevende dat doorgeven aan jullie .of wordt dat automatisch gedaan

  2. Hoi Merle, die overige uren kan je op je loonstrookje vinden bij tvt-uren. Deze worden, zoals je in dit artikel kan lezen, twee keer per jaar uitbetaald, in periode 3 en in periode 10. Je kan ook vrije dagen opnemen, dan krijg je die uitbetaald vanuit je openstaande saldo. Alles wordt in ieder geval bewaard! Succes.

 2. Ik had een 20-urencontract per week voor elf maanden lang. Alleen heb ik acht maanden van de elf onder de 20 uur gewerkt per weerk, omdat ze me niet inplande. Ze vulden het steeds bij met TVT-uren om aan die 20 uur te komen. En nu achteraf vragen ze dat geld terug. Kunnen ze dit doen volgens de wet of cao?

  1. Hoi Mar, waarom heb je niet gelijk gezegd dat je je contracturen wilde werken? Want ze hadden je gewoon 20 uur moeten inplannen. Achteraf is er weinig aan te doen en volgens de wet mogen ze je inderdaad verplichten om geld terug te betalen. Misschien kan je nu wat regelen dat je wat extra kan werken om dat terug te betalen? Succes in ieder geval!

 3. Beste,

  Ik krijg de gewerkte TVT uren sowieso uitbetaald in de derde of tiende periode? Of moet ik hierover bespreken met mijn leidinggevende. Zit er ook nog een verval aan de tvt uren (bijvoorbeeld die 16 uur die overblijft)

 4. hoi, ik heb een 36 uren contract en daarvoor een 24 uren contract.
  dit betekent dat ik iedere week meer dan 9 uur moet werken om tvt uren te krijgen. maar wat gebeurt er met de normale toeslagen ik lees alleen iets over een minder dan 12 uren contract maar wat gebeurt er met die toeslagen als je contract hoger is?

  1. Hoi Sher. Alle toeslagen die spaar je als het ware op, in een potje. Op je loonstrookje kan je dat zien bij ‘vakantiegeld’ en ‘adv’. Adv zijn uren die je kan opnemen. Als je vrij vraagt in Go moet je dan ADV-vakantie aanklikken. Stel je hebt 100 uur ADV dan is het wel slim om die af en toe op te nemen. Je krijgt ook vakantiegeld, een keer per jaar in mei. Dat is iets anders dan vakantie-uren. Vakantie-uren kan je ook opnemen, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat. Je krijgt dan uitbetaald uit je potje met vakantie-uren. Succes!

 5. Beste,
  Ik heb een 22 uren contract. Werk meestal rond de 22 uur of iets meer. Maar ik werk op zondag 6 uurtjes. Dit is dan 200%. Gaat dit dan naar mijn TVT uren? Want deze staat op 108 uur (gekweekt). Wat is jullie advies, moet ik dit geld terug vragen? Heb hier niet zoveel verstand van. Groetjes

  1. Hoi Juul, alles wat je extra werkt (dus ook deze zondag) krijg je als TVT-uren. Dat is een soort spaarpotje. Twee keer per jaar krijg je dat uitbetaald (zie het artikel hierboven). Ik zou gewoon wachten tot de eerstvolgende keer dat TVT uren uitbetaald worden!

   1. Bedankt voor je reactie. Ik had het een beetje verkeerd geschreven. Werk zondag 6 uur. Dus dit geld dan als 12 uur. Gaat dan de 6 uur meteen naar de TVT? Of is dit 12 uur van je wekelijkse contract uren?

    1. Haha oke, ik zal het je uitleggen. Je hebt een contract van 22 uur per week, dus 88 uur per vier weken. Je krijgt per vier weken maximaal 88 uur uitbetaald. Dat kunnen ook toeslaguren zijn, dat maakt niet uit. Alles wat je daarboven werkt gaat naar je TVT spaarpot. En dat spaarpotje krijg je een paar keer per jaar uitbetaald.

 6. Hallo,

  Ik heb een contract van 9 uur afgesproken met mijn baas maar op mijn loonstrook staat dat ik 24 norm-uren heb. Ik krijg de TVT-uren iedere maand uitbetaald, maar deze maand is dat maar de helft van vorige maand terwijl ik ongeveer evenveel en op dezelfde tijden werk als vorige maand. Hoe kan dat?

  1. heb je een contract van 9 uur per week? Dan heb je een contract van 9×4=36 uur per periode. Als bij Norm-uren 24 staat betekent dat dat je een contract hebt van 24 uur per periode, dus 24/4=6 uur per week. Je hebt dus een contract van 6 uur per week. Al je TVT en ADV-uren worden dan meteen uitbetaald bij je loon. Je hebt namelijk een all in loon. Voor meer info over het all-in-loon zie https://ahuitbetaaldata.nl/all-in-loon

 7. Hallo heb vraagje over tvt
  Alle jaren werden ze bij mij uitbetaald
  Nu word ik gewoon vrij geplant zonder dat ik er om gevragen heb
  werk wel bij een Françaises ah

  1. Hoi Amber, bij een franchise gaat dat nét even anders dan bij een Albert Heijn winkel. Volgensmij mag je werkgever je per jaar een aantal uren vrij plannen om je ADV op te nemen, maar hoe dat precies juridisch zit weet ik niet. Je zou juridisch advies kunnen winnen, misschien wel via de vakbond? Vaak is dat gratis. Succes!

 8. Hi,
  ik heb een 6 uur contract. Ik ben 21 maar ik werk gemiddeld 12 uur per week.
  Mijn eerste vraag; Is het dan slimmer om een 9 of 12 uren contract aan te vragen, omdat ik dan anders geld misloop?
  Mijn tweede vraag; Krijg ik 33% adv ook over overgewerkte uren of alleen over gewerkte uren?
  Grt

 9. Hi!

  Ik heb een contract met norm-uren van 16 uur. Dus 4 uur per week, dus zou ik een all-in-loon moeten hebben maar toch zie ik bij tvt-uren dat er uren worden gekweekt. Ik snap het niet allemaal..

  1. Hoi Hester, als je boven je contract werkt worden tvt-uren gekweekt en meteen uitbetaald. Kijk maar even bij ’tvt-saldo’ dat is als het goed is nul.

 10. Hoi!
  Ik heb sinds kort een 20 uren contract maar werk wekelijks wel rond de 35 uur. Dat betekend dat ik dus veel overwerk en zo veel TVT uren kweek. Als ik nu vrij vraag, gaat dit dan van mijn TVT uren af en krijg ik dit dan niet meer uitbetaald? Want ik feite heb ik er dan toch niks aan als ik bijv. 3 weken op vakantie ga. Dan krijg ik dat niet uitbetaald??

  1. Hoi Sem, als je 3 weken op vakantie gaat krijg je uitbetaald uit je TVT-uren, ADV-uren en vakantie-uren. Je kan dus prima 3 weken op vakantie gaan, dan krijg je doorbetaald. Handig he!

 11. Hey!,
  Ik heb heel veel TVT uren opgebouwd en ben van een 12uurs contract naar een 8uurs contract gegaan en toen naar een 4uurs contract. Tot nu toe zijn mijn TVT uren nog steeds erg hoog, in periode 10 heb ik deze ook niet uitbetaald gekregen en nu vraag ik me af wanneer ik deze eindelijk uitbetaald ga krijgen…

  1. Hoi Babette, hoeveel TVT uren staan er op je loonstrookje bij saldo? Want dat zou raar zijn als je die niet uitbetaald hebt gekregen. Dat gaat namelijk automatisch. Werk je bij Ahold of bij een franchise?

 12. Hi!

  Ik ben sinds kort overgegaan naar een contract van 96 uur per periode. Vraagje, in je uitleg schrijf je dat je “op moet letten dat je TVT saldo niet te hoog wordt” maar waarom is dat? Is het niet juist lekker om een hoog tvt saldo op te bouwen en die uitbetaald te krijgen in p3 en/of p10? Ik werk 8 uur op zondag dus ik bouw nogal wat toeslaguren op nu.

  Ben je verplicht je tvt op te nemen voordat het uitbetaald zou worden?

  En hoe werken de periodes precies? Is elke 4 weken een periode? Dus p1 31-12 tm 28-1 Enz.?

  Alvast bedankt voor de moeite 🙂

  1. Hoi Jonathan, het is niet erg als je TVT saldo ’te hoog’ wordt, want dan wordt het inderdaad 2 keer per jaar uitbetaald (meer daar over op https://ahuitbetaaldata.nl/wanneer-worden-tvt-uren-uitbetaald/). Je betaalt alleen wel meer belasting over TVT-uren die uitbetaald worden. Je bent niet verplicht op ze op te nemen dus. En een overzicht van alle periodes vind je hier: https://ahuitbetaaldata.nl/ah-uitbetaaldata-2019-wanneer-worden-we-uitbetaald-voor-welke-datum/

 13. Beste AH, ik heb een contract van 24 uur en werk vaak ook 24 uur nu heb ik alleen een vraag over hoeveel uur ik nog heb. Moet je kijken bij de kolom opneembaar hoeveel uren je nog vrij mag nemen? En moet je de ADV uren en de vakantierechten bij elkaar op tellen? Ik kom dan namelijk op bijna 200 uur die ik mag vrij vragen en weet niet of dit wel klopt.

 14. Beste AH,
  Mag je werkgever ongevraagd TVT uren pakken zonder dat je dat wilt en dit ook aangegeven hebt? Ik heb een 20-uurs contract en ik word nu elke keer te weinig ingepland, mijn werkgever beweert dat ze het recht het dit te doen terwijl ik heb aangegeven dat ik ze uitbetaald wil hebben inplaatsvan wil opnemen aangezien ik daar binnekort weg ga.

  1. Beste Kira, wat vervelend dat er elke keer tvt-uren uitbetaald worden terwijl je ze liever uitbetaald ziet worden. Heb je toevallig nog heel veel vakantie- of advuren? Dan kan je ook vragen of ze die uitbetalen. En anders moet je er voor zorgen dat je meer gaat werken. Neem shifts over van collega’s en/of geef aan dat je meer wil werken. Succes!

 15. Hoi! Ik vroeg me af of je in periode 3 en 10 ook je openstaande adv en/of vakantieuren uitbetaald krijgt? Zo niet is er dan een ander tijdstip dat je deze uitbetaald krijgt of kun je er alleen vanaf komen door ze op te nemen?

 16. Hoi! Iik heb een 32 uren contract en ik vroeg mij af of je TVT- uren ook worden opgenomen wanneer je op Go het vrijvraag formulier invult met ‘VAK’ ? ik wil namelijk vakantie nemen met mijn (wettelijke) vakantie dagen, aan gezien je recht hebt op ongeveer 4,5 weken vrij of worden de vrije dagen/ weken automatisch als eerste opgevuld met TVT-uren?

 17. Hoi!
  Ik had een vraagje; in mijn contract zie ik staan dat mijn contracturen 32 uur per periode van vier weken zijn. Heb ik dan een contract van (32 / 4 = ) 8 uur in de week of een 32 uur maandcontract? Krijg ik dan een all-in uurloon of niet? Ik ga enkel voor een half jaar bij de AH werken, dus ik denk dat een all-in uurloon fijner zou zijn…

  1. Beste Jacob, als je een contract van 32 uur per periode van 4 weken hebt, dan heb je een contract van 8 uur per week. Dus je hebt een all-in-loon. Groet, AHuitbetaaldata.nl crew!

 18. Ik heb een contract van 16 uur per week.
  Ik ben niet altijd voor 16 uur ingepland. Volgende maand ga ik een opleiding starten en wil stoppen. Men zegt dat ik nu 50 uur te weinig heb gewerkt en dit moet terug betalen? Heb ik dan wel elke maand 64 uur betaald gekregen? Hoe kan het zijn dat ik uren moet terug betalen die ik niet gewerkt heb?

  1. Beste Ronald, je kan op je loonstrookje kijken bij NORM-uren. Dit is hoeveel contracturen je hebt per 4 weken. Als je een contract hebt van 64 uur per 4 weken, dan krijg je altijd voor 64 uur uitbetaald, ook als je minder werkt. Je had dus beter kunnen zorgen voor een contract van 12 uur of minder per week (48 uur per periode), dan had je dat niet. De enige optie nu is of blijven werken en zorgen dat je contract naar beneden gaat, of betalen. Succes!

   1. Hallo,

    Ik heb een contract van 72 uur per maand, maar werk de afgelopen maand(en) structureel rond de 120 per maand. Al deze uren worden nu toegevoegd aan mijn TVT saldo en door enorme drukte en weinig beschikbaar personeel in de ochtenden kan ik ook geen tvt uren opnemen als vakantie. In oktober zullen deze uren dus uitbetaald worden, maar hoe zit dat met de belasting die hierover betaald moet worden? Kunt u mij vertellen hoe hoog dat percentage is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.