Wat staat er in de supermarkt CAO?

Wat staat er in de supermarkt CAO? Dat is een vraag die je niet altijd hebt als je bij AH werkt. Maar soms doet zich een situatie voor waarbij je wilt weten wat voor rechten en plichten je hebt als supermarktmedewerker. En daarvoor is de CAO, de Collectieve Arbeids Overeenkomst. Wat dat inhoudt lees je in dit artikel.

Wat is een CAO?

Een CAO is een Collectieve Arbeids Overeenkomst. Dat houdt in dat de arbeidsvoorwaarden die in de CAO staan voor iedereen gelden. Eigenlijk alles waar je recht op hebt staat in de CAO. Bijvoorbeeld wanneer je recht hebt op pauze, wanneer je mag eten op kosten van de zaak en hoeveel je minimaal moet verdienen. De CAO wordt gemaakt door de vakbond en de werkgevers. Dat betekent dat zowel medewerkers van AH als het management van AH bepalen wat er in de CAO staat.

Wat staat er in de supermarkt CAO?

Twee CAO’s

Er zijn twee CAO’s voor supermarktmedewerkers. Eentje is voor medewerkers van Ahold en eentje voor medewerkers van franchise. Welke moet je hebben?

 • Medewerkers Albert Heijn (Ahold): CAO Supermarkt (VLG)
 • Medewerkers AH franchise: CAO Supermarkt (Levensmiddelenbedrijf)

Lees ook: Dubbel betaalde feestdagen bij AH

Waar kan ik de CAO downloaden?

Hier is een link naar de CAO voor medewerkers van Albert Heijn (Ahold): Download de CAO Supermarkt VLG
Hier is een link naar de CAO voor medewerkers van een franchise: Download de CAO Supermarkt Levensmiddelenbedrijf

Wat staat er in de supermarkt CAO?

Als je tijd hebt kan je het beste de hele CAO lezen, zodat je weet waar je recht op hebt. Het kan zijn dat je geen tijd hebt om de hele CAO te lezen. In dat geval kan je ook zoeken in de CAO. Als je de PDF gedownload hebt kan je hier in zoeken. Zoek je bijvoorbeeld informatie over pauzetijden? Zoek met control + F in het document naar ‘pauze’ voor alle informatie over pauzes.

Heb je nog vragen? Laat ze achter in een reactie!

9 Replies to “Wat staat er in de supermarkt CAO?”

 1. Ik werk bij een Biologische Boerderij als winkelmedewerkster.
  Op welke dag moeten ze mijn maandsalaris betalen en wanneer moet ik het op mijn rekening hebben?
  Ze betalen al 3 maanden achtereen te laat. Ik heb het van januari en februari pas na de 10e ontvangen.

  1. Hoi Melissa Arts, deze website gaat alleen over Albert Heijn. Als een werkgever drie maanden te laat betaald gaat er iets mis. Misschien is het bedrijf failliet? Ik zou even bij iemand informeren die iets weet over arbeidsrecht of bij je rechtsbijstandsverzekering informeren. Succes!

  2. 30 juli heb ik te horen gekregen dat mijn halfjaarcontract niet wordt verlengd. dat contract zou eigenlijk tot 13 september lopen. In de CAO lees ik dat ze dit uiterlijk 3 maanden van te voren aan moeten, maar boven het artikel staat: “Deze overeenkomt wordt aangegaan van 1 april tot 30 juni 2020.” Wat willen ze hiermee zeggen? betekent dit dat mijn albert heijn dus vanaf 30 juni mijn contract niet kan verlengen zonder het mij op tijd aan te geven? ik hoor het graag, groetjes.

   1. Beste Inge,

    De CAO wordt stilzwijgend verlengd indien er geen nieuw akkoord is. Maar voor zover ik weet moeten ze het minimaal 1 maand van tevoren aangeven en niet 3 maanden van tevoren. Heb je dit echt gelezen in de CAO?

 2. Goeiemorgen,

  De CAO VGL van Albert Heijn wil ik downloaden, maar dan geeft de website van FNV een melding van ‘pagina niet gevonden’.

  Weet iemand waar ik die kan downloaden?
  Via de link op deze site heb ik het dus al geprobeerd.

  In elk geval bedankt.

  1. Hoi Jorian, normaalgesproken doet de link het wel, ik denk dat er iets mis is met de site van de FNV. Probeer het morgen even opnieuw anders!

 3. Bij ons als cassiere hebben we dat we in de avond of weekend reserve moeten staan.
  Heb je recht op een vergoeding als je reserve moet staan je ben toch een dagdeel aan het wachten of je wel of niet moet komen werken?
  Kon het niet terug vinden in de cao

  1. Beste Bart, werk je bij een franchise? Voor zover ik weet werkt Albert Heijn niet met reservediensten. Bij een luchtvaartmaatschappij (KLM bijvoorbeeld) werken ze wel met reservediensten en krijgen medewerkers een vergoeding voor de wachttijd. Maar ik ben wel benieuwd of je bij een franchise of een Ahold filiaal werkt, dan kan ik wel even het een en ander voor je uitzoeken!

 4. Hai, Ik heb een vraagje over de uurloon, is het klopt dat iemand die 25 jaar oud is en staat op zijn uurloon 9,70 is dat klopt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.